CBD Λάδι και Επιληψία

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με επιληψία, μια νευρολογική κατάσταση που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Αυτό το καθιστά μία από τις πιο κοινές νευρολογικές ασθένειες παγκοσμίως. Η κατάσταση αυτή αποτρέπει ή καθιστά καθημερινές εργασίες δύσκολη, όπως η φροντίδα των παιδιών, η προετοιμασία των τροφίμων, η οδήγηση ή η διατήρηση εργασίας και σταδιοδρομίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ποιότητα ζωής του ασθενούς μπορεί να γίνει τόσο χαμηλή ώστε να βιώνει κλινική κατάθλιψη ή άγχος εν αναμονή της επόμενης κρίσης.

Οι επιληπτικές κρίσεις οφείλονται σε ακανόνιστες ηλεκτρικές εκκενώσεις ή λανθασμένη παύση των εγκεφαλικών κυττάρων. Η εσφαλμένη εμφάνιση προκαλεί σπασμούς του σώματος, απώλεια συνείδησης και μερικές φορές αλλοιωμένες αισθήσεις. Η ίδια η επιληψία μπορεί να προκληθεί από τραύματα στο κεφάλι, ορμονική ανισορροπία ή ιούς. Ωστόσο, αναφέρεται συχνά ότι η αιτία της επιληψίας είναι απλά άγνωστη.

Παραδοσιακά, στους ασθενείς με επιληψία συνταγογραφούνται ένα ή περισσότερα αντισπασμωδικά. Αυτά τα φαρμακευτικά φάρμακα στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνουν βαλπροϊκό οξύ, φαινυτοΐνη, πριμιδόνη, κλοναζεπάμη, φαινοβαρβιτάλη και αιθοσουξιμίδη. Το πρόβλημα με τα αντισπασμωδικά είναι συχνά σχετικά αναποτελεσματικά και έρχονται με πολλές αρνητικές παρενέργειες. Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν οδηγήσει πολλούς ασθενείς να αναζητήσουν το έλαιο κάνναβης ως λύση όπου οι φυσιολογικές φαρμακευτικές θεραπείες έχουν αποτύχει ή παρείχαν πάρα πολλά βάσανα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, απώλεια μαλλιών, ηπατική ανεπάρκεια, κατάθλιψη, διπλή όραση, αύξηση βάρους, πένθος ομιλίας, ευερεθιστότητα, διαταραχές του ύπνου, ηρεμιστικά, ανικανότητα και διαταραχές της διάθεσης.

Η ιατρική κάνναβη έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Το φυτό περιέχει 85 διαφορετικές χημικές ενώσεις που ονομάζονται κανναβινοειδή. Η πιο αναγνωρισμένη στην τετραϋδροκανναβινόλη (THC), αλλά οι περισσότερες από τις αντισπασμωδικές ιδιότητες προέρχονται από μια διαφορετική χημική στο φυτό που ονομάζεται κανναδιόλη (CBD).

Αυτές οι ιδιότητες δουλεύουν σε διαφορετικούς στόχους, οι οποίες είναι κανάλια ιόντων ασβεστίου, ανταγωνιστές υποδοχέα γλουταμινικού, κανάλια ιόντων νατρίου και σύστημα GATA. Τα αντισπασμωδικά μπορούν να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για την αποστολή μηνυμάτων ή για την προσάρτηση στους νευρώνες. Αυτό γίνεται για να αλλάξει η δραστηριότητα του κυττάρου μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ρέουν ιόντα μέσα και έξω από τους νευρώνες.

Η θεραπεία για επιληπτικές κρίσεις είναι η κάνναβη που κερδίζει τη στήριξη από έναν αυξανόμενο κατάλογο ιατρών που προτρέπουν τη νόμιμη πρόσβαση του, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Επιληψίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ όπου αυτό είναι νόμιμο για ιατρικούς σκοπούς, ενώ ο Καναδάς πρότεινε ότι η κάνναβη θα είναι νόμιμη ήδη από την 1η Ιουλίου 2018.

Υπήρξε μια μελέτη του 2003 που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth που σημείωσε ότι τα κανναβινοειδή από την κάνναβη παρέχουν οφέλη που δεν συναντιόνται συνήθως στις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Ο επικεφαλής ερευνητής για τη μελέτη είχε μελετήσει τις θεραπευτικές επιδράσεις της κάνναβης στην επιληψία και άλλες ασθένειες για περισσότερο από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης. Η ομάδα του ήταν η πρώτη που απέδειξε ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να μειώσουν τις επιληπτικές κρίσεις μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων CB1 του εγκεφάλου, οι οποίοι βρίσκονται στις περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη του εγκεφάλου και στο νευρικό σύστημα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από επιληψία μπορούν να αποκομίσουν σημαντικό όφελος από τη χρήση κάνναβης για την πρόληψη και μείωση της συχνότητας εμφάνισης κρίσεων. Εκείνοι που αντιτίθενται ή ασχολούνται με τις ψυχοδραστικές επιδράσεις της THC θα πρέπει να πειραματιστούν μόνο με έλαια CBD, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα από ένα τόσο περιορισμένο εκχύλισμα βοτάνου.

 

 

Πηγές: cbd-international.net