Γονότυποι και φαινότυποι κάνναβης: Τι κάνει το στέλεχος μοναδικό;

Μερικές φορές βρίσκετε ένα στέλεχος κάνναβης τόσο καλό, που δεν μπορείτε να μην ξαναζήσετε την εμπειρία κάθε φορά που παρουσιάζεται η ευκαιρία. Μια μέρα μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι μια νέα παρτίδα του Blue Dream δεν μοιάζει με αυτή που δοκιμάσατε τελευταία: αυτό που κάποτε τα άνθη του σε σχήμα δόρυ τώρα μοιάζουν σαν χοντρή λάμπα από κρυστάλλους τριχόμων. Είναι το ίδιο στέλεχος, λοιπόν τι είναι η μεταβλητότητα;

Δύο πράγματα επηρεάζουν τον διαρθρωτικό σχηματισμό οποιουδήποτε δεδομένου φυτού κάνναβης: τη γενετική και το περιβάλλον. Η γενετική σύνθεση του φυτού, που ονομάζεται επίσης γονότυπος, λειτουργεί ως πρότυπο ανάπτυξης: επιτρέπει ένα φάσμα φυσικών δυνατοτήτων, αλλά εξαρτάται από το περιβάλλον για να προκαλέσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Η φυσική έκφραση ενός γονότυπου αναφέρεται ως φαινότυπος, ο οποίος απλά ορίζεται ως τα γνωρίσματα που το περιβάλλον εξέρχεται από τον γενετικό κώδικα του φυτού. Τα πάντα από το χρώμα, το σχήμα, την οσμή και την παραγωγή ρητίνης επηρεάζονται από το περιβάλλον.

Αυτός ο οδηγός για τη γενετική της κάνναβης θα σας μεταφέρει μέσα από την εξέλιξη του φυτού κάνναβης, από τις αρχαίες αρχές μέχρι τη σημερινή σύγχρονη καλλιέργεια. Μέχρι το τέλος αυτής, θα καταλάβετε ότι υπάρχουν πραγματικά καθοριστικά χαρακτηριστικά για κάθε στέλεχος, αλλά κάθε φυτό είναι εξίσου ξεχωριστό με τη νιφάδα χιονιού καθώς εκφράζει μοναδικά γονίδια ανάλογα με το περιβάλλον του κήπου.

Τα πρώτα είδη κάνναβης

Η κάνναβη είναι ένα αρχαίο φυτό με ρίζες σε όλο τον κόσμο. Τα πρώτα είδη πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί στην ορεινή περιοχή Hindu Kush του Πακιστάν, ενώ άλλα αργότερα πολλαπλασιάστηκαν σε τροπικά κλίματα. Αυτές οι πρώιμες ποικιλίες, που ονομάζονται στελέχη landrace, θεωρούνται τα διαμάντια της γενετικής της κάνναβης. Χιλιάδες χρόνια προσαρμογής επέτρεψαν σε αυτά τα στελέχη να εκφράσουν τα καλύτερα τους χαρακτηριστικά για μια συγκεκριμένη γεωγραφική θέση. Αυτές οι περιοχές είναι ό, τι οι κτηνοτρόφοι όπως DJ Short κλήση “γλυκά σημεία.”

Τα κοντά με βαρία ριτίνη Indica στελέχη κατοικούν σε περιοχές με 30 εως 50 βαθμούς θερμοκρασία, ενώ τα ψηλά, αργής ανάπτυξης Sativa,κατοικούν σε ισημερινές περιοχές γύρω στους 30 βαθμούς.

Η εποχή του υβριδισμού

Χέρι-χέρι με την εσωτερική ανάπτυξη ήρθαν τα υβρίδια στελέχη, μια ανάμειξη των παγκόσμιων αυτόχθονων ποικιλιών. Αυτό συμβαίνει όταν η sativa συναντήθηκε με την indica, αρχίζοντας από ένα διακλαδισμένο δέντρο υβριδικών απογόνων. Οι καλλιεργητές θαύμαζαν την indica για τους παπάδες της με επικάλυψη ρητίνης και τις σύντομες περιόδους άνθησης, και τα δύο από τα οποία είναι πολυπόθητα χαρακτηριστικά για εμπορική παραγωγή.

Αν σκεφτούμε ότι η indica και η Sativa πέφτουν στα αντίθετα άκρα του γενετικού φάσματος, είναι δυνατόν να φανταστούμε το εύρος της φαινοτυπικής έκφρασης. Πάρτε το Blue Dream για παράδειγμα: μια διασταύρωση ανάμεσα στο indica Blueberry και το sativa Haze, το Blue Dream μπορεί να αντανακλά τα χαρακτηριστικά οπουδήποτε στο φάσμα μεταξύ των γονέων του, ανάλογα με τον τρόπο που τέθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε μερικές φορές να δούμε έναν φαινοτυπικό indica του Blue Dream όταν περιμένουμε ένα sativa. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα στελέχη είναι απρόβλεπτοι γενετικοί χαρακτήρες.

Λόγω της υβριδοποίησης, έχουμε μια σχεδόν απεριόριστη ποικιλία στελεχών για να επιλέξουν ακόμη και πιο άπληστοι συλλέκτες στελεχών θα έχουν πάντα νέα υβρίδια για να κυνηγήσουν. Οι καλλιεργητές που ενδιαφέρονται για το γνώση μπορούν να θρηνήσουν την απώλεια της αρχικής γενετικής της κάνναβης, αλλά πολλοί εξακολουθούν να αφιερώνουν χρόνο για την ανάστασή τους. Όχι μόνο η αναγέννησή τους θα οδηγούσε σε μια πλουσιότερη αγορά αναψυχής, οι «αρχαίοι» τύποι θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κάνναβη ως φάρμακο. Ελπίζουμε ότι καθώς τα πολιτικά εμπόδια θα πέσουν όπως τα ντόμινο, η καλλιέργεια της κάνναβης θα μπορέσει να ανθίσει και πάλι παγκοσμίως.

 

 

 

Πηγή: leafly.com, μετάφραση από Heaven Seeds