6 εκπληκτικές φαρμακευτικές ιδιότητες των τερπένων κάνναβης

Με τουλάχιστον 100 διαφορετικά τερπένια που έχουν εντοπιστεί στην κάνναβη, αυτές οι ειδικές ενώσεις σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

Με την πρώτη ματιά, τα τερπένια είναι οι οργανικές ενώσεις που ευθύνονται για τη μεγάλη ποικιλία αρωματικών γεύσεων και μυρωδιών στην κάνναβη.

Τα τερπένια έχουν επίσης ένα συνεργιστικό αποτέλεσμα με τις άλλες ενώσεις στην κάνναβη, διαμορφώνοντας ουσιαστικά τη διάθεση και την αίσθηση της εμπειρίας από την κάνναβη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ποικιλίες κάνναβης με παρόμοια προφίλ κανναβινοειδών μπορούν να έχουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, όλα αυτά χάρη στο μοναδικό προφίλ τερπενίου του στελέχους.

Ενώ ανακαλύπτουμε ακόμα την πλήρη δυνατότητα αυτών των φυτών, γνωρίζουμε ότι φέρνουν επίσης τα δικά τους ιατρικά οφέλη.

Δείτε παρακάτω μόνο 6 θεραπευτικές ιδιότητες των τερπενίων κάνναβης .

 

1. Μυρσένιο, ανακουφίζει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Το Μυρσένιο είναι το πιο άφθονο τερπένιο στην κάνναβη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στην Ελβετία αποκάλυψε ότι το μυρσένιο συνθέτει μέχρι και το 50% της περιεκτικότητας τερπενίου στο φυτό της κάνναβης.

Κατηγοριοποιημένο ως μονοτερπένιο, το μυρσένιο παράγει πικάντικο και βοτανικό άρωμα. Το μυρσένιο είναι επίσης άφθονο στο μάνγκο, λυκίσκο, ευκάλυπτο, θυμάρι και λεμόνι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μυρσενίνη μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την ικανότητά του να αλλάζει τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Δρώντας ως ρυθμιστής, το μυρσένιο μπορεί να ενισχύσει ή να μειώσει τις επιδράσεις άλλων τερπενίων και κανναβινοειδών.

Τρώγοντας μάνγκο πριν από την κατανάλωση κάνναβη μπορεί να εντείνει την εμπειρία.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από τα εργαστήρια της Steep Hill έδειξε ότι τρώγοντας ένα νωπό μάνγκο 45 λεπτά πριν κατανάλωση κάνναβης επιτείνει τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα. Επιτρέποντας την απορρόφηση περισσότερων κανναβινοειδών από τον εγκέφαλο, η μυρσενίνη ενισχύει τα αποτελέσματα.

Αν και η κατανόησή μας για αυτό το τερπένιο είναι περιορισμένη, γνωρίζουμε ότι το μυρσένιο διαθέτει επίσης αντιβιοτικές, ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.

 

2. Λιναλοόλη, μειώνει τα επίπεδα στρες και το άγχος

Χρειάζεστε κάποια ανακούφιση από το στρες; Η Λιναλοόλη έχει χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ενώ είναι γνωστό ότι δίνει ξεχωριστή μυρωδιά λεβάντας, η Λιναλοόλη είναι επίσης παρούσα στις ποικιλίες της κάνναβης. Αυτό το τερπένιο είναι αρκετά αποτελεσματικό με ευρύτερα αναγνωρισμένο τη μείωση του στρες.

Μια πρόσφατη μελέτη που περιελάμβανε εργαστηριακούς αρουραίους και λιναλοόλη έδειξε ότι έχει επίσης αυτές τις αντι-στρες ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι αρουραίοι εισέπνευσαν λιναλοόλη ενώ ήταν εκτεθειμένοι σε αγιωτικές συνθήκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λιναλοόλη βοήθησε πραγματικά να επιστρέψει τα επίπεδα στρες του αρουραίου σε φυσιολογικό επίπεδο.

Άλλες ιδιότητες της λιναλοόλη περιλαμβάνουν:

  • Αντικαταθλιπτικό
  • Αναλγητικό (ανακούφιση από τον πόνο)
  • Αντιβακτηριακό
  • Αντισπασμωδικό
  • Αντινεοπλασματικός

 

3. Πινένιο, σκοτώνει τα βακτηρίδια και αυξάνει τη γνωστική λειτουργία

 

Το πινένιο είναι το πιο κοινό τερπένιο στον κόσμο (όχι μόνο από την κάνναβη). Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο τύποι πινένιου – άλφα και βήτα.

Το αλφα-πινένιο βρίσκεται σε πεύκα και είναι υπεύθυνο για τη μυρωδιά του φυτού. Συμβαίνει επίσης να είναι το κυρίαρχο στην κάνναβη.

Πέρα από το άρωμα, το πινένιο παρέχει μια σειρά από φαρμακευτικές ιδιότητες.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northeast Forestry στην Κίνα διαπίστωσε ότι το πινένιο διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τερπένιο είναι τόσο αποτελεσματικό για τη θεραπεία των βακτηριακών και ιογενείς λοιμώξεις, το πινένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη βρογχίτιδα, μια κατάσταση που συνήθως είναι δύσκολη για θεραπεία εξαιτίας της ανθεκτικότητας των αντιβιοτικών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το πινένιο έχει ακόμη την ικανότητα να καταπολεμά μολύνσεις MRSA . Αυτό θα ήταν σπουδαίο δεδομένου ότι πολύ λίγα αντιβιοτικά στην αγορά σήμερα είναι ικανά για αυτό.

Η ιατρική αποτελεσματικότητα του πινένιου επεκτείνεται και στις γνωστικές ικανότητες.

Πράγματι, το πινένιο έχει δείξει ότι βελτιώνει την διανοητική διατήρηση και εστίαση. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να αποτρέπει τη διάσπαση της ακετυλοχολινεστεράσης, ενός ενζύμου υπεύθυνου για διανοητική διαύγεια και μνήμη.

 

4. Λιμονένιο, αντιμετωπίζει γαστρική παλινδρόμηση και έλκη.

Το λιμονένιο είναι τερπένιο που χαρακτηρίζεται από το άρωμα φρέσκου εσπεριδοειδούς.

Είναι το ίδιο το τερπένιο που είναι υπεύθυνο για τα αρωματικά αρώματα των ποικιλιών κάνναβης, όπως το Super Lemon Haze – και ακόμη και το καθαριστικό οικιακής χρήσης με λεμόνι στο ντουλάπι σας (κατασκευαστές καθαριστικών, εντομοαπωθητικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν τερπένια για χρόνια).

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λιμονένιο προωθεί την επούλωση βλεννογόνων κυττάρων στην πεπτική οδό. Επιπλέον το λιμονένιο βοηθά στην απορρόφηση άλλων τερπενίων σε όλο το δέρμα και τον ιστό του σώματος.

Αυτό εξηγήσει γιατί το λιμονένιο είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων όπως η παλινδρόμηση οξέος και τα έλκη.

 

 

5. Χουμουλένιο, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων

Το χουμουλένιο είναι ένα άλλο τερπένιο που έχει εντοπιστεί στο φυτό της κάνναβης. Είναι επίσης ένα από τα πιο εμφανή τερπένια στο Humulus Lupulus ή το κοινό λυκίσκο, εξ ου και το όνομά του.

Όπως και τα άλλα κανναβινοειδή, το χουμουλένιο εμφανίζει ισχυρά αντιφλεγμονώδη και βοηθα την μείωση του πόνου.

Το χουμουλένιο είναι μοναδικό αν και δρα ως κατασταλτικό της όρεξης χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες που περιέχουν πολλά φαρμακευτικά προϊόντα. Με άλλα λόγια, αυτό το τερπένιο μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, εχει αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορεί να αποδειχθεί ότι “αλλάζει το παιχνίδι”

Μια μελέτη το 2003 εξέτασε τις επιδράσεις του χουμουλένιο σε αρκετά καρκινικά κύτταρα. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το χουμουλένιο έχει την ικανότητα να παράγει ROS (ενεργά είδη οξυγόνου), που οξειδώνει τα καρκινικά κύτταρα και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους μέσω της απόπτωσης. Μεταγενέστερες έρευνες επιβεβαίωσαν επίσης αυτές τις επιδράσεις του χουμουλένιου.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι όταν η βήτα-καρυοφυλλένιο (άλλο τερπένιο που βρίσκεται στην κάνναβη καθώς και στο μαύρο πιπέρι) σε συνδυασμό με το χουμουλένιο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες του χουμουλένιο αυξάνονται. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν έως και 50 τοις εκατό!

 

6. Βορνεόλη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

 

Η βορνεόλη ήταν ένα τερπένιο που χρησιμοποιείται σε όλη την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Από την ανακούφιση από τον πόνο και για την ανακούφιση από το στρες, η μπορνεόλη είναι ένα αρχαίο φάρμακο. Σημερα την βρισκουμε σε κανέλα, αψιθιά και κάνναβη – η μπορνεόλη περιέχει ένα γήινο άρωμα με νύξη στη μεθανόλη.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το βορνεόλιο χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα ήδη από τον 16ο αιώνα. Στην πραγματικότητα, η βορνεόλη καταναλώνετε απ όλη την Κίνα και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, λίγα ήταν γνωστά όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της.

Μια μελέτη από το 2008 αποκάλυψε ότι η βορνεόλη έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η βορνεόλη είναι τόσο αποτελεσματική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μια άλλη μελέτη από το 2014 επιβεβαίωσε επίσης τη θετική επίδραση της βορνεόλης στην υγεία της καρδιάς. Τα ευρήματα από τη μελέτη έδειξαν ότι η συνεργιστική δράση της edaravone και της βορνεόλη εμπόδισε τους αρουραίους να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ τα ευρήματα είναι περιορισμένα καθώς δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί στον άνθρωπο, τα αποτελέσματα δεν είναι λιγότερο εκπληκτικά. Ιδίως δεδομένης της μακράς ιστορίας της βορνεόλης μέσα στην παραδοσιακή ιατρική.

 

Τα Τερπένια και τα κανναβινοειδή δουλεύουν καλύτερα μαζί

Όταν αναζητάτε συγκεκριμένες επιδράσεις ή θεραπείες κάνναβης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα τερπένια και τα κανναβινοειδή στην κάνναβη συνεργάζονται για να αυξήσουν συνεργιστικά την ισχύ του φυτού.

Αυτό είναι αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως το φαινόμενο της ακολουθίας, το οποίο εξηγεί γιατί ολόκληρη η κάνναβη τείνει να προσφέρει περισσότερα φαρμακευτικά οφέλη από τα απομονωμένα κανναβινοειδή.

 

Πηγή: https://www.green-flower.com/articles/science-research/6-amazing-medicinal-properties-of-cannabis-terpenes

Ελεύθερη μετάφραση Heaven-seeds.com

 

Views: (485)